De kunst heeft twee gezichten, een Januskop dus. Dat is al heel lang zo, maar we waren het de laatste jaren een beetje vergeten. De ogen aan de ene kant zien geld, status, privévliegtuigen en non fungible tokens. Het andere paar ziet ongelijkheid en uitputting. De opwarmende aarde gloeit op de wangen.
Janus I voelt zich thuis op de kunstbeurzen zoals TEFAF en Art Basel, Janus II zoekt de straat op en ziet liever de maatschappelijk betrokken kunst op de Documenta in Kassel. Kunst is niet alleen marketing maar ook weer politiek geworden en dat zie je terug in onze musea. Waar het lange tijd ging om meer bezoekers te trekken en meer geld te verdienen staan de blockbusters nu opeens ter discussie. De nieuwe toverwoorden zijn diversiteit, representativiteit en inclusiviteit. Maar waar we in Nederland schermutselingen zien, daar woedt in de Verenigde Staten een echte cultuuroorlog. Een gevecht waarbij boeken verboden worden en mensen gecanceld. Het gaat hard tegen hard.
Wat betekent dit alles voor musea? Voor welk gezicht kiezen zij? Moeten ze wel kiezen?
Daarover gaat mijn podcast de Museoloog. In de komende maanden spreek ik met mensen die de musea in beweging brengen, met denkers en doeners, met curatoren en onderzoekers. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom.
De Museoloog, vanaf juni 2023 in de grote podcast-apps!
From June: The Museologist – a podcast on people and museums in the 21st century