Beauty is a line

Beauty is a line

2021-09-05T13:10:08+00:00

“Vanaf het begin van de 20e eeuw neemt de lijn in de beeldende kunst de vrije vlucht. Nauwkeurig gezette, studieuze lijnen gaan ineens zwieren, zwaaien, kronkelen of krassen. De lijn staat niet langer in dienst van de compositie maar eist een eigen, dominante rol op: de vorm van de lijn wordt zélf een beeldbepalend element van de kunst.

De emancipatie van de lijn viel ons op, toen medewerkers van Rijksmuseum Twenthe en Kunstmuseum Pablo Picasso Münster tijdens een overleg de specifieke karakters van onze collecties met elkaar bespraken en vergeleken. Kunstmuseum Pablo Picasso Münster beheert een uitgebreide en belangrijke verzameling werken op papier van Pablo Picasso en andere grootheden uit de kunst van de 20ste eeuw. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum met een diverse collectie kunstwerken van voornamelijk West-Europese oorsprong, van de late middeleeuwen tot heden.

De verschillen in kleur- en lijngebruik tussen een ‘oud’ en een ‘modern’ schilderij zijn vaak onmiskenbaar. Maar kijkend naar onze collecties, onderscheidden wij ook bínnen de kunst van de 20ste eeuw veel variatie in de lijn. Zo zagen wij decoratieve lijnen, de sierlijnen die rond het fin- de-siècle niet alleen de beeldende kunst maar ook objecten uit het dagelijks leven verfraaiden; expressieve lijnen, de gevoelige uiting van een impulsieve scheppingsdrang; contourlijnen, de klassieke omtreklijn waarin een vorm tot de essentie wordt teruggebracht; spontane lijnen, waarmee kunstenaars streefden naar een bevrijding van rationele artistieke uitgangspunten; constructieve lijnen, de geometrische vormen die een breuk met de figuratieve kunst inluidden. Deze ‘hoofdlijnen’ staan aan de basis van de tentoonstelling ‘Beauty is a line’.”

Uit: Beauty is a line. Catalogus van een dubbeltentoonstelling van Rijksmuseum Twenthe en Kunstmuseum Pablo Picasso.

Lees hier het artikel: De 20e eeuw: de eeuw van de lijn.

Theo Wolvecamp. Compositie B 3 — 1949 — olieverf op doek — 90 x 80,5 cm Stedelijk Museum Amsterdam